Köklü bir tarihe ve yüzyıllarca yoğrulan yüksek bir kültür yaşantısına sahip olan Mudurnu’da, Kurtuluş Savaşı’nda Kuva-yı Milliye hareketini yakından destekleyen halkın yurtseverliği, doğal olarak Cumhuriyet döneminde de kendini göstermiş, Cumhuriyet’in kuruluşu ve değerleri ilçede coşkuyla kutlanmıştır. Bu gelenek günümüzde de devam etmektedir.
Mudurnu’da Cumhuriyetin ilk yıllarından itibaren, başta 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı olmak üzere, 30 Ağustos Zafer (Tayyare) Bayramı ve 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dahil tüm milli bayramlara büyük önem verilmiştir. Cumhuriyetin ilanı, birinci yıl dönümünden itibaren Mudurnu’da büyük bir sevinç içinde kutlanmıştır. I. Dünya Savaşı ve Milli Mücadele yıllarını bizzat yaşayıp Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşuna tanık olan bir neslin Cumhuriyetin ilanın 10 yılına kavuşması kutlamaların canlı ve heyecanlı geçmesinde etkili olmuştur.
29 Ekim günü henüz resmi bir milli bayram olarak kutlanmaya başlanmadığı 1924 yılında Mudurnu Kaymakamlığı’nda bir tören yapılmıştır. Başta Kaymakam Abdurrahman Naili Bey ve şehrin ileri gelenleri çarşıya giderek esnafla bir araya gelip cumhuriyet için dua etmişlerdir. Türkiye genelinde 1925 yılından itibaren başlayan resmi bayram kutlamaları özellikle Cumhuriyetin ilanının onuncu yıl dönümünde Mudurnu’da da oldukça görkemli ve coşkulu olmuştur. Herkesin görebileceği bir yere süslü bir zafer takı yapılmış, sokak, ev ve dükkânlara bayraklar asılmıştır. Cumhuriyet Meydanı’nda yapılan törene öğrenciler, askerler ve genç-yaşlı, kadın-erkek, köylü-kentli Mudurnu halkı büyük ilgi göstermiştir. Nutuklar söylenmiş, önde bando arkada askerler ve öğrencilerin katılımıyla geçit töreni yapılmıştır. Bandonun yaptığı müzik halkı coşturmuş, efeler oyunlar oynamış, davullar, zurnalar çalınmıştır. Akşamları yapılan fener alayları, ziyafetler ve balolar da büyük ilgi görmüştür. Her yıl düzenli olarak hasat mevsimi sonunda (Eylül ayında) kurulan panayır, ‘Kurtuluş Panayırı’ olarak anılmıştır. Bu kutlamalar Mudurnu’da halkın Cumhuriyetle bütünleşmesinde önemli bir rol oynamıştır.
23 Nisan günlerinde ise okullarda törenler yapılmış, çocuklar için eğlenceler düzenlenmiştir. Bayram için hazırlanmış özel kostümler giyen çocuklar, sokaklarda dolaşarak kendileriyle ilgili isteklerini duyurmuşlardır. Ayrıca yapılan geçit törenlerinde ahilik geleneğinin bir yansıması olarak çocuklar demirci, kasap, yemenici kıyafetleri de giymişlerdir. Dönemsel koşullar düşünüldüğünde küçük bir Anadolu kasabası olan Mudurnu’da bayramlar için küçük asker üniformalarına, barışı temsil eden kanatlı özel kostümler hazırlanmasına özen gösterilmesi oldukça dikkat çekicidir. Cumhuriyet’in modern eğitimcilerini temsil eden Mudurnu’nun öğretmenleri de törenler için yaptıkları hazırlıklarla hatta giyinişleri ile bayramlara büyük önem vermişlerdir.