“100 Yıllık Miras: Bengüboz” projesi, ülkemizin kültürel mirasının korunması alanındaki bir sürdürülebilirlik hikayesinin kayda değer bir sayfası olarak kayıtlara geçmektedir. 2016 yılında, yine Koç Üniversitesi- VEKAM ekibiyle birlikte hazırladığımız serginin de küratörlüğünü yapmış, bu fotoğraf koleksiyonu ile ilgili çalışmaların 2014 yılından bu yana süren Mudurnu Kültürel Miras Alan Yönetimi sürecinin de önemli bir parçası olduğuna tanıklık etmiş biri olarak, Mudurnu ilçesinin kültürel değerini anlayan kişi ve kurumlarca sahiplenilmesini son derece önemli ve mutluluk verici buluyorum. Cumhuriyetimizin 100. yılında Koç Holding ve Bilkom gibi ülkemizin önde gelen özel kurumlarının Mudurnu’yu ve Bengüboz koleksiyonunu bir sembol olarak öne çıkarması, değerli bir sosyal sorumluluk projesi olarak örnek alınmalıdır.
Bu sergi ve sanal müze projesinde, fotoğrafların derlenerek açıklanmasını ve sergi temasının anlatımının ortaya konmasını içeren küratörlük sorumluluğunu layıkıyla yerine getirmek için, Bilkom yönetiminin ve ekibinin öncelikleri ve kaygılarını, VEKAM ve danışılan diğer uzmanların önerilerini dikkate alarak, 2016 projesinin ise bilimsel bir veritabanı, dijital arşiv, sergi ve kitaba yönelik araştırma metinleri gibi kazanımlarından yararlanarak, ancak bunları daha ileriye taşıyarak, güncel ve dinamik yeni bir serginin ortaya çıkması için çalıştık. Bilkom’un önderliğinde fotoğraf restorasyonu ve renklendirmesi gibi dijital teknoloji olanakların kullanılabilmesi, Ahmet İzzet Bengüboz cam negatif (ve bazı kart baskıları) koleksiyonunun 2016 sergisinde bulunmayan parçalarının dahil edilmesi, ve sergi temasıyla doğrudan ilgili olan, koleksiyon dışından gelen fotoğraflarla zenginleştirilmesi, 2023 projesinin özgün katkıları olarak sayılabilir.
2016 yılında kurulan Mudurnu Kent Arşivi adlı internet sitesinin birkaç yıl sonra teknik nedenlerle kaybedilmesinden sonra, yeniden sanal ortamda kapsamlı ve profesyonel şekilde kamunun erişimine sunulması da önemli bir geri kazanım örneğidir. Bir başka kazanım, serginin Mudurnu’da yapılmasıdır. 2018 yılında Mudurnu’da gerçekleştirilen Ahilik ve Halk Kültürü Sempozyumu kapsamında Atatürk Kültür Merkezi’nde kısa bir süre açık kalan VEKAM Bengüboz sergisi dışında, kalıcı, kapsamlı ve bütünlüklü bir Bengüboz sergisi Mudurnu’da hala bulunmamaktadır. İlçe içindeki çeşitli iç ve dış mekanlarda teker teker sergilenen fotoğraflar, bu nitelikte bir sergileme ihtiyacını karşılamamaktadır. “100 Yıllık Miras: Bengüboz” sergisi vesilesi ile, bunun yakın zamanda gerçekleşebileceğini umuyoruz.
Bengüboz’un fotoğraf sanatını ve mirasını yaşatmakta emeği geçen tüm paydaşlara, başta torun Mehmet Kadri Bengüboz olmak üzere elindeki fotoğrafları ve bilgisini paylaşan Mudurnululara, başta Sn. Mirhan Binici olmak üzere bu projede birlikte çalıştığım ekip arkadaşlarına ve çeşitli şekillerde destek veren tüm dostlarımıza teşekkür ederim. Sergi metinlerinde bulunabilecek eksik ve hatalardan dolayı özellikle Mudurnuluların huzurunda kendi adıma şimdiden af ve anlayışlarını dilerim.