Filiz Yenişehirlioğlu, akademisyen. 2014 yılından beri VEKAM direktörü olarak görev yapmaktadır.

1968 yılında Arnavutköy Amerikan Kız Koleji’ni (bkz. Robert Kolej) bitiren Yenişehirlioğlu, arkeoloji ve sanat tarihi öğrenimi gördüğü Paris Sorbonne Üniversitesi’nden 1971 yılında mezun oldu. Aynı üniversiteden İslam arkeolojisi ve sanat tarihi dalında yüksek lisans (1973) ve doktora (1981) derecelerini aldı. 1975-86 arasında Hacettepe Üniversitesi’nde (HÜ) öğretim üyeliği yaptı. 1986 yılında ABD’ye giderek Harvard Üniversitesi’nde Ağa Han İslam ve Mimarlık Programı’nda konuk öğretim üyesi olarak araştırmalar yaptı. 1990 yılında Hacettepe Üniversitesi’nde profesör olan Yenişehirlioğlu, akademik yaşamını Osmanlı sanatı ve mimarisi dersleri vererek sürdürdü. 1995-98 arasında İngiltere’de Cambridge Üniversitesi Şarkiyat İncelemeleri Fakültesi’nde konuk öğretim üyesi olarak bulundu. Türkiye’ye döndükten sonra 2003 yılına kadar Hacettepe Üniversitesi Arkeoloji ve Sanat Tarihi Bölümü’nde ders verdi. 2003 yılında geçtiği Başkent Üniversitesi’nde Güzel Sanatlar, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi’ni kurarak dekanı oldu. Prof. Yenişehirlioğlu 2014 yılında Koç Üniversitesi Arkeoloji ve Sanat Tarihi Bölümü’nde öğretim üyesi olarak, üniversiteye bağlı VEKAM’ın direktörlüğünü üstlendi.

Akademik görevlerinin yanı sıra UNESCO Kültür Mirası Ulusal Komitesi üyeliği (1987-92 ve 2002-2006), Anadolu Sanat Tarihçileri Derneği başkanlığı (2001-03), , Uluslarlararası Türk Sanatı Kongresi Ulusal Komite Üyeliği , Akdeniz Ortaçağ ve Modern Dönem Seramikleri Uluslararası Derneği Yönetim Kurulu Üyeliği de yapan Prof. Yenişehirlioğlu’na 1991 yılında Fransa Kültür Bakanlığı tarafından Sanat ve Edebiyat Şövalyesi nişanı, 1992 yılında Adelaide Ristori Ödülü (İtalya) , 2022 yılında ise Türkiye ve Fransa Üniversitesleri arasında kurduğu ilişkiler ve akademik çalışmaları nedeniyle Fransa Cumhurbaşkanlığı Ulusal Hizmet ödülü verilmiştir.

Mehmet Koştumoğlu, akademisyen.

1960 Akhisar doğumlu. İlk-Orta ve Lise eğitimini Akhisar’da tamamladı. Yüksek eğitimini Anadolu Üniversitesi’ nde yaptı. Anadolu Üniversitesi U.G.S.Y.O.’ da 1985 yılında göreve başladı. 1991 yılında Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’ne Öğretim Görevlisi olarak atandı. Yüksek Lisansını Türk Fotoğrafında İzlenimci Etkiler “ , Doktorasını “ Sayısal Fotoğraf ve Sanatsal Yaratıcılık “ olarak verdi. 1994 yılında Polaroidâ malzemeden oluşan ‘’ PolaNü’’ adlı deneysel sergisini açtı. 1995 yılından itibaren Türk Sinemasının sanatçı ve çalışanlarını görüntülemeye başladı. 20.000 karelik arşiv oluşturdu.

‘’ Türk Sinemasından Portreler ‘’ adlı sergiler açtı.1999 yılında Kosova mültecilerinin bulunduğu Kırklareli Göçmen kampında çektiği fotoğraflarla yakın tarihin insanlık dramına belgeselci anlayışla yaklaşarak 12 Temmuz 1999 tarihinde‘’ Vatanım Kosova ‘’ sergisini açtı. ‘’ KOSOVA 1999 ‘’ adını verdiği 4x5 inch’lik Siyah- Beyaz Polaroidâ orijinal fotoğraf kağıtlarından oluşan bir portfolyodur.‘’ GRİ ‘’ adlı Siyah-Beyaz fotoğraf sergisinde çevre kirliliğine gaz maskeleriyle ironik olarak dikkat çekmeyi hedeflemiştir. ‘’KYIV’’ sergisi , Ukrayna’da Çernobil ve Kiev bölgesinde çekilen fotoğraflardan oluşmuştur.

2004 yılında yapmış olduğu ‘’ BODYGRAM’’ adlı sergi çalışması fotoğrafın bulunduğu yıllara ait bir kimyasal teknik çalışmasıdır.

‘’Kırımın Renkleri ve Yüzleri ‘’ sergisi , 2004 eylül ayında Kırım savaşının 150.yılı nedeniyle yapılan etkinlikler sırasında çekilmiş olan görüntülerden oluştu ve Ukrayna-Kiev Taras Sevçenko Ünversitesinde Sergilendi.2006 yılında çekmiş olduğu ‘’Üç kale Üç kader’’ başlıklı sergisinde Ukrayna’da bulunan Akkerman-Hotin ve Kamaniçe kalelerinin fotoğraflarından oluşmaktadır.Bu sergi Ukrayna-Kiev Arkeoloji müzesinde ve Ukrayna-Lviv İvan Franko Üniversitesinde sergilendi.‘’Portreler ‘’ Adlı sergisi Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Üyelerinin 50x60 cm siyah-beyaz Fotoğraflar oluşmuştur.’’İnvalid’’ adlı sergisi 4. Uluslar arası Egeart Günlerinde İzmir AASSM sergilenmiş olup, bu sergi arızalı Polaroidlerden oluşmaktadır.60 adet kişisel, karma ve toplu sergilere katılmış olup, fotoğraf alanında makale, kitap ve yayınlar yapmaktadır.

2008 de basılan ‘’Yaşamın İçindeyiz - İyi Günler İstanbul’’ kitabında Gültekin Çizgen’in 2 çalışmasına yazarlık yapmıştır. Gültekin Çizgen’in ‘’İncelemeler/Bakışlar/Anılar 50.Sanat yılı armağanı’’ adlı 2008 yılında basılan kitapta bölüm içi yazarlığı yapmıştır. Anadolu Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesi yayınlarında iki kitapta 3 bölüm yazarlığı yapmıştır. Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesinde ve İzmir Ekonomi Üniversitesinde fotoğraf eğitimi vermektedir. Anadolu Üniversitesi, Dokuz Eylül Üniversitesi, Marmara Üniversitesi ,İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü ve Yaşar Üniversitesinde fotoğraf laboratuvarları kurdu ve eğitim verdi. Eylül 2012’de Plastik Sanatlar alanında Doçent olmuştur. ’’Türk Sinemasından Portreler’’ kitabı Haziran 2015’de basıldı. DEÜ Güzel Sanatlar Fakültesinde Temel Eğitim Bölüm Başkanıdır.

Göksel Keysan, akademisyen.

Göksel Keysan, 1987 yılında Ankara’da doğdu. 2012 yılında Hacettepe Üniversitesi Hidrojeoloji Mühendisliği bölümünden Lisans derecesini aldı. 2013 yılında Anadolu Üniversitesinin Fotoğrafçılık ve Kameramanlık bölümünü bitirdi. 2019 yılında Hacettepe Üniversitesi Sanat Tarihi bölümüne başladı. 2006 yılından beri çeşitli projelerde fotoğrafçı olarak görev aldı. 2011 yılından beri kurumsal ve endüstriyel reklam sektöründe çalışmalarını sürdüren Keysan, 2013 yılında Hacettepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi bünyesinde Fotoğraf dersleri vermeye başladı. 2023 yılında Koç Üniversitesi VEKAM’a British Library “Endangered Archives Programme” fon çalışmaları kapsamında katılan Keysan, halen Hacettepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nde Fotoğraf ve Karanlık Oda Baskı Teknikleri üzerine dersler vermeye devam etmektedir.

Aralıkmag – Sınırları Aşmak (2023), Gapo - Aileyi Fotoğraftan Oluşturmak (2020) Ankara, Alt Atölye - A4 (2020) Ankara, Altı+Bir-Yol (2020) Ankara, um:ag Sanat Galerisi – Yitmek (2018) Ankara, Blank Wall Gallery - Fine Art Exhibition (2018) Yunanistan, Metu Aft - Zovırax (2019-2018-2016-2015) Ankara, İzlanda - SAGA (2012), Litvanya - Arts Factory (2010), Ankara - Woman (2010), İtalya – Ecoarts (2008), Ankara - Belief (2006), Litvanya - Different Way of Living (2006), Türkiye - Once Upon A Time in Minnetler (2006) Göksel Keysan’ın katıldığı ulusal ve uluslararası sergi ve çalışmalarından bazılarıdır.

Mustafa Kağan Hekim, reklam fotoğrafçısı.

Ordu, Türkiye'de doğdu. Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Güzel Sanatlar Fakültesi, Fotoğrafçılık bölümünden mezun oldu. Kocaeli Üniversitesi ve İstanbul'da bulunan Fotoğraf Akademisi'nde eğitimci olarak görev yaptı.

Şu anda Okan Üniversitesi'nde eğitimci olarak çalışmaya devam ediyor. İstanbul'daki stüdyosunda reklam fotoğrafçılığı yapıyor.

Müşteriler: Berinza, Lunapark Film, Ral Tekstil, Ödül, Franke, Pepsi, Penelope, Othello, Dagi, D4 Reklam, Modda Reklam

Endüstri: Moda, Yiyecek, Spor, Yaşam Tarzı

Dr. A. Ege Yıldırım

Dr. Ayşe Ege Yildirim, kültürel miras koruma ve yönetimi konularında, yurtiçi ve yurtdışında 25 yılık mesleki deneyime sahip bir şehir plancısıdır. Daha önce KA.BA Mimarlık Ltd’de (2000-06), Abu Dabi Kültür ve Miras Başkanlığı’nda (2008-12), Mudurnu Tarihi Ahi Kenti Kültürel Miras Alan Başkanı ve UNESCO Dünya Miras adaylığı koordinatörü olarak (2015-20), ve AB-Türkiye Anadolu Arkeoloji ve Kültürel Miras Enstitüsü Projesi’nde (2019) çalışmıştır. Pratt Enstitüsü’nde Fulbright (New York, 2006-07) ve Koç Üniversitesi’nde Anamed Burslusu (2013-14) olan Yıldırım, 2016-2020 arasında ICOMOS’un uluslararası Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları Temsilciliğini yürütmüştür. Çeşitli belediye, üniversite ve kamu kurumlarına danışmanlık yapan Yıldırım, aynı zaman Salzburg Global Seminar, Bizim Dünya Mirasımız (Our World Heritage), Europa Nostra, İstanbul Kent Konseyi gibi ağlarda gönüllü uzman olarak katkı vermektedir. 2013’ten bu yana İstanbul’da serbest şehir plancısı/ araştırmacı olarak çalıştıktan sonra, 2021 yılında Terra Mudurnu Kültür Turizm ve Gayrimenkul Tic. A.Ş.’ni kurmuş ve 2022 yılında ortaklarıyla onardığı Madanlar Konağı’nı işletmek üzere Mudurnu’ya taşınmıştır. Ayrıca bkz: www.aegeyildirim.com